Smart op weg

Een nieuw besturingssysteem voor je computer kopen

Als je een nieuwe laptop of computer hebt gekocht, zul je, om gebruik te kunnen maken van het internet, een nieuw besturingssysteem moeten aanschaffen. Wanneer je windows aanschaft, is dit slechts te gebruiken op één apparaat en als deze eenmaal is aangesloten op een apparaat kun je het besturingssysteem niet overzetten. Dit zorgt ervoor dat je bij het aanschaffen van een nieuwe computer een nieuw besturingssysteem moet aanschaffen. Je kunt er dan wel voor kiezen om de nieuwste versie van windows aan te schaffen, die waarschijnlijk een stuk verder ontwikkeld is ten opzichte van de variant die je hebt aangeschaft bij je vorige computer of laptop.

Windows aanschaffen

Windows is een programma dat is gecreëerd door Microsoft. Microsoft verkoopt het programma ook op hun eigen site. Je kunt allerlei verschillende varianten kopen voor verschillende prijzen. De prijzen bij Microsoft zijn echter erg hoog en veel mensen kiezen er daarom voor om windows niet bij Microsoft aan te schaffen, maar bij andere minder bekende websites waar je Windows een stuk goedkoper kunt kopen. Bij Microsoft ben je voor het aanschaffen van Windows 10 home maar liefst 145 euro kwijt en je kunt Windows 10 Professional aanschaffen vanaf 259 euro. Dit is, vooral wanneer je net een nieuwe computer hebt gekocht, een groot bedrag wat je waarschijnlijk niet wilt betalen als het ergens anders goedkoper is. Op andere sites die bij het grote publiek minder bekend zijn, kun je Windows 10 pro al aanschaffen voor 20 euro. Dit is een riant verschil en daarom is het slim om even onderzoek te doen voor je bij Microsoft Windows gaat kopen. Op dit soort sites kun je vaak nog veel meer licenties kopen dan enkel voor besturingssystemen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de licentie voor McAfee AntiVirus 2020. Dit is een virusscanner die ervoor zorgt dat je computer veilig is voor virussen, malware en andere vormen van cybercriminaliteit. 

Het Windows 10 home pakket

Windows 10 home kun je dus op veel verschillende plekken online en ook in fysieke winkels kopen. Het programma zelf zal echter op elke plek hetzelfde zijn. Windows 10 home bevat een hoop functies die handig zijn bij een nieuwe computer. Windows 10 home is geschikt voor persoonlijk gebruik, maar ook als gezinscomputer. Het is een licentie die op één pc te gebruiken is. Als je op meerdere computers gebruik wil maken van Windows 10 home, zul je het pakket meerdere keren moeten aanschaffen. Het programma bevat functies die ervoor zorgen dat je snel opstart en vervolgens zonder wachtwoord kunt inloggen door de “Hello” functie. Ook bevat het dingen zoals Windows mixed reality, Windows ink en 4K-gaming DirectX 12 graphics. Je kunt met deze Windows variant ook geavanceerde computer games spelen. Windows 10 bevat ook nog een grote hoeveelheid apps die handig zijn om te gebruiken op je computer of laptop, zoals Microsoft Edge. 

Het Windows 10 pro pakket

Windows 10 Professional is een duurdere variant van de Windows 10 home. Het bevat alle functies die de Windows 10 home bevatten en nog enkele extra functies. Met Windows 10 Professional ben je bijvoorbeeld goed beschermd tegen verschillende veiligheidsbedreigingen. Dit wordt gedaan door functies als Bitlocker, Windows Defender antivirus en meer. Verder bevat windows 10 Pro ook krachtige beheertools die de controle die je hebt over je computer verbeteren. Ook bevat het pakket tools waarmee je vanaf verschillende apparaten toegang kunt krijgen tot mappen en apps met een extern bureaublad.