Smart op weg

Mag je met een schadeauto rijden?

Ben jij tijdens het achteruit inparkeren tegen een paaltje aangereden of heb je een flinke scheur in je vooruit door een steentje? Ben je betrokken geraakt bij een auto-ongeluk en denk je dat jouw auto naar de sloperij moet. Of vraag jij je af of je nog mag rijden met deze auto en alle schade erop? In dit artikel geven we je meer informatie over of je mag rijden in een auto met veel schade.

Autoschade in verschillende maten

Als je schade rijd, hoeft het niet altijd zo te zijn dat je auto naar de sloperij moet maar dat kan wel zo zijn. Je krijgt namelijk te maken met verschillende schade en defecten aan je auto. De grootte van deze defecten kunnen groot of klein zijn en het kan variëren op de plek waar de schade zit. Soms vraag je je af of de schade op een belangrijke plek zit en je wilt de schade natuurlijk zo snel mogelijk laten repareren, maar dat kan niet altijd zo snel. En je wilt weten of je door kan rijden nadat je de schade hebt gemaakt.

Wanneer kun je wel doorrijden?

Werkt jouw auto nog zoals van tevoren en wil je graag zo snel mogelijk kunnen doorrijden omdat je denkt dat de schade niet erg is. Neem dan in dat geval de basisvereisten van een auto in acht en gebruik je verstand. Sommige basisvereisten zijn makkelijk te controleren zoals een lamp moet altijd werken en je zei spiegel moet ook altijd werken anders mag je nooit de weg op en ben je illegaal bezig. Het is verstandig om te kijken of volgens jou oog alles het nog doet en je moet vooral nadenken kan ik veilig de weg op met deze schade. Rijd een rondje op de parkeerplaats om zo te kijken en te voelen of je auto geen rare geluiden of bewegingen maakt. Als je twijfelt, rijd dan niet verder dit kan soms ook ergere schade veroorzaken. 

Langer doorrijden met krassen of kleine schade

Veel auto’s hebben kleine schade, krassen of een sterretje in de ruit. Als deze schade het rijden van de auto niet hindert kan je er langer mee door rijden en is de schade niet erg en kun je er later ook nog naar kijken. Heb je op dit moment niet genoeg geld om dat kleine deukje of krasje te laten repareren dan is dat helemaal niet erg en kun je dat altijd later doen.